Een echte Plattenburger kun je Leida Vriezema wel noemen. In de jaren 50 werd ze geboren op nummer 17 van de Maria van Gelrestraat. Haar hele jeugd bracht ze door in de wijk Plattenburg. Het portiershuisje van MOES is haar dan ook niet onbekend. Zowel moeder als vader werkte op het ENKA-terrein. Geregeld ging Leida even kijken bij haar moeder die in de kantine werkte. En daarvoor moest ze langs de portier in het portiershuisje. Ze woonde nog een tijdje in Presikhaaf, maar inmiddels is Leida alweer ruim 40 jaar te vinden aan de Maria van Gelrestraat. Daar organiseert ‘oma’ Leida – zoals de buurtkinderen haar noemen – om de week een knutselmiddag.

Het was Leida’s kleinzoon die haar zo’n 7 jaar geleden op het idee bracht. Een groot knutselfanaat, maar hij miste een plek om met andere kinderen te kunnen knutselen. Dat kon zo niet langer vond Leida. Daarom besloot ze om haar eigen woonkamer eens per twee weken om te toveren tot een waar knutselparadijs. Hoewel het – naar eigen zeggen – elke keer wel een verbouwing is, doet ze het met liefde. Aan de uitgeschoven tafel én de extra campingtafel ontvangt ze om de week op woensdagmiddag 12 kinderen.

De knutselmiddagen zijn inmiddels uitgegroeid tot een groot succes. De groep knutselaars is hecht en bestaat als sinds het begin uit (grotendeels) dezelfde samenstelling. Totdat er iemand te oud wordt natuurlijk, dan is er weer plek voor een ander. En heb je een keer geen zin? Dan sla je een middag over. ‘Niks is verplicht. Als je een keer geen zin hebt, kom je niet’, vertelt Leida nuchter. Voorafgaand aan de knutselmiddag stuurt ‘oma’ Leida de kinderen twee knutselwerkjes uit waar ze uit kunnen kiezen. Wel zo handig om te weten wie wat wil maken, want zo kan ze de juiste inkopen doen.

Geen thema gaat aan de knutselmiddagen voorbij. Halloween, Kerst, lente, Pasen, zomer; alles komt voorbij. Ook Leida’s woonkamer wordt in datzelfde thema gehuld. En daar blijft het niet bij. Eens in de zoveel tijd kunnen de buurtkinderen ook voor andere activiteiten bij haar terecht. Bingo’s, spelletjesdagen, spokentochten, een discofeest; voor Leida is niets te gek. Wat ze zo leuk vindt aan de knutselmiddagen? Dat kinderen creatief én met hun handen bezig zijn. Daar is op school niet altijd meer tijd voor en het is een fijne afwisseling in het schermentijdperk.

De komst van MOES biedt ook perspectief voor de knutselmiddagen. Leida kan haar woonkamer namelijk verruilen voor de ruimtes bij MOES. En dat is goed nieuws, want zo krijgt Leida haar woonkamer weer terug en is er ook nog eens plek voor meer kinderen. De insteek van de middagen blijft hetzelfde. ‘Oma’ Leida blijft de werkjes voorbereiden. Wel is ze op zoek naar iemand die haar wil helpen. En het wellicht na een tijdje zou willen over nemen. Leida wil namelijk nog een hoop van de wereld zien en daar wordt het na jarenlang anderen vermaken hoog tijd voor!

Inmiddels is oma Leida gestopt met de knutselmiddagen en heeft ze gelukkig enthousiaste opvolgers gevonden. 

Knutselmiddagen bij MOES

Wanneer: iedere woensdagmiddag

Tijd: 13.30 – 14.30 uur

Kosten: € 2,-

Aantal plaatsen: 20